Een veilige https website met een groen slotje

3 redenen waarom je website een groen slotje nodig heeft

Stap nu over van http naar https!

Waarom heeft je website een groen slotje nodig? In deze blog leg ik uit wat https is, wat de voordelen ervan zijn en geef ik de 3 belangrijkste redenen waarom je vandaag nog over zou moeten schakelen naar https.

Wat is https?

Je hebt vast wel eens gezien dat sommige websites in de browser http:// en andere websites https:// laten zien. Wat is het verschil?

Hyper Text Transfer Protocol Secure (https) is de veilige variant van http. De ‘S’ aan het einde van https staat voor ‘secure’. Bij https worden persoonsgegevens en andere gevoelige informatie van jouw computer ‘versleuteld’ verzonden naar de server van de website die je bezoekt. Dit ‘versleutelen’ maakt een veilige uitwisseling van gegevens mogelijk, zodat deze niet onderschept kunnen worden.

Https wordt dus meestal gebruikt om vertrouwelijke informatie te beschermen. In browsers als Internet Explorer, Firefox en Chrome heb je vast al eens een groen slotje in de adresbalk zien staan als je de website van een webshop of je bank bezocht. Banken en webshops maken namelijk al langer gebruik van https om account- en betaalgegevens van klanten te beveiligen en dit groene slotje laat jou weten dat de site die je bezoekt veilig is.

Let op: https-sites helpen je site veiliger te maken, maar er zijn nog steeds kwetsbaarheden. Je moet ook andere maatregelen treffen om je site te beveiligen, zoals het installeren van de plugin Ithemes Security als je WordPress gebruikt. Je leest daarover meer in de blog die binnenkort verschijnt over het goed beveiligen van je website.

Je hebt een SSL-certificaat nodig

Voor het omzetten van je website van http naar https, heb je een SSL-certificaat nodig. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Een website met https in de url, stuurt een SSL-certificaat naar je browser als je de website bezoekt. Dit certificaat zorgt voor een versleuteling van de gegevens die worden uitgewisseld.

Op een reguliere http-website wordt alle communicatie (bijvoorbeeld bij het versturen van een contactformulier) gezien als ‘platte tekst’ die kan worden gelezen door hackers die persoonlijke informatie proberen te achterhalen. Met een geldig SSL-certificaat worden de gegevens versleuteld, zodat buitenstaanders de verstuurde gegevens niet kunnen zien.

Is https voor elke website nodig?

Nog niet eens zo lang geleden ging men ervan uit dat https alleen noodzakelijk was voor webshops waar online betalingen veilig moeten kunnen plaatsvinden of voor overheidsinstellingen zoals de belastingdienst waar een veilige uitwisseling van privacygevoelige informatie een vereiste is.
Veel bedrijven zijn nog niet overgestapt naar https omdat dit tot nu toe gewoonweg geen prioriteit had. Dit is echter veranderd. Ik adviseer al mijn klanten om een SSL-certificaat te gebruiken, zelfs als ze geen contactformulier op hun website hebben staan.

Waarom zou je moeten overstappen van http naar https?

Hoewel de veiligheid van je website en vooral van je bezoekers al reden genoeg is om over te stappen, brengt https nog een paar andere voordelen met zich mee.

Hier zijn de 3 belangrijkste redenen waarom je vandaag nog over zou moeten schakelen naar https:

  • Browsers markeren http-sites tegenwoordig als ‘niet-veilig’

Google heeft vorig jaar al aangekondigd in browser Chrome de waarschuwing ‘Niet beveiligd’ weer te geven op elke http-site waar gebruikers gegevens moeten invoeren op een pagina, dus óók bij contactformulieren. Dit heeft gevolgen voor de meerderheid van de huidige websites. Mensen kunnen schrikken en afhaken als ze de melding krijgen dat je website niet veilig is. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom je zo snel als mogelijk over zou moeten gaan naar https.

  • SEO – Google weegt https mee in de ranking

Https-sites geven een boost aan de ranking van je website in zoekresultaten. Het helpt mee om op een hogere posities in Google terecht te komen. Google geeft nu eenmaal voorrang aan veilige https-sites en dit zal je organische verkeer zeker stimuleren, zeker als je concurrenten de overstap naar https nog niet hebben gemaakt.

  • Jouw website wordt vertrouwd door bezoekers

Een website-eigenaar die https op zijn website gebruikt laat niet alleen zien dat hij de veiligheid van z’n bezoekers serieus neemt, de bezoekers van je website ervaren ook een gevoel van veiligheid en vertrouwen als ze ontvangen worden op een ‘beveiligde’ website. Het wordt daarmee waarschijnlijker dat ze hun contactgegevens op je website invullen of een aankoop doen. Dit is erg belangrijk als je een webshop hebt. Door je website te voorzien van een SSL-certificaat, kunnen bezoekers verifiëren dat je een geregistreerd bedrijf hebt en dat je de eigenaar van het domein bent.

Een veilige website, een goede investering

Wie serieus is over zijn of haar website is vanzelfsprekend ook serieus over de veiligheid van de bezoeker van de website. Wacht niet langer en zorg voor een groen slotje voor je website!

Als je hulp kunt gebruiken bij het overzetten van je site naar https, laat het mij dan weten. Ik wil je graag helpen! Klik hier om contact met mij op te nemen.