Hoe voorkom je spam?

Hoe voorkom je spam?

Heb je veel last van spam in je mailbox? Dit kun je ertegen doen!

Ongevraagde e-mail

Spam kan verschillende vormen aannemen, hoewel de meest voorkomende vorm ongevraagde commerciële e-mail is.

Deze ongevraagde commerciële e-mails zijn niet alleen erg irritant, maar soms ook aanstootgevend en ze laten ook nog eens je inbox vollopen. Helaas is dit een probleem waar bijna elke e-mailgebruiker op een gegeven moment last van krijgt, al zijn er een aantal manieren om de hoeveelheid spam die je ontvangt te verminderen.

Wat je het beste kunt doen is spam-mail in je mailbox te markeren als spam of gewoonweg te verwijderen. Wat je in ieder geval nooit moet doen is een spam-mailtje beantwoorden.

SpamAssassin

Is je mail geregeld via een hosting-account bij LAROTU, dan raad ik je aan om met SpamAssassin aan de slag te gaan om de hoeveelheid ongewenste mailberichten te verminderen.

SpamAssassin is een spamfilter in jouw cPanel. Door middel van deze filters is het mogelijk om een groot deel van de spam eruit te filteren en maak je je mailbox een stuk veiliger.

Je kunt SpamAssassin heel makkelijk zelf inschakelen en instellen. Lukt het instellen niet of heb je advies nodig, neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Onderstaande stappen laten zien hoe je SpamAssassin kan instellen.

  • Stap 1  Login op je cPanel (https://www.jouwdomeinnaam.nl:2083)
  • Stap 2 Klik op Apache SpamAssassin onder de categorie E-mail.
  • Stap 3 Klik op Apache SpamAssassin inschakelen (indien deze nog uitgeschakeld staat)
  • Stap 4 Zorg ervoor dat de score op 4 of 5 staat. Mocht je desondanks nog veel spam binnen krijgen zet de score dan lager.

Filters

Je kunt via SpamAssassin geheel naar wens aangeven wat er met emails die door het filter als spam worden gezien moet gebeuren. Ik raad echter af om “Delete spam” te selecteren omdat e-mails die eigenlijk geen spam zijn dan verloren kunnen gaan.

Je ook eventueel domeinnamen of specifieke emailadressen toevoegen aan een blacklist. Dit is een lijst met e-mailadressen die automatisch worden geblokkeerd en gelabeld als spam.

Houd SpamAssassin en tijdje in de gaten en je zult merken dat SpamAssassin steeds beter wordt in het herkennen en onderscheppen van spam.