Emotieposter

Praten over wat je voelt

Voor Ashley, een meisje van net 4 jaar, maakte ik deze gepersonaliseerde emotieposter met een gedichtje. De getekende hoofdjes roepen herkenning op: ze lijken op het meisje met haar mooie donkere haartjes en grote ogen. En roze is haar lievelingskleur!

Wat voel ik nu?

De peuter lacht veel, danst graag en is enorm nieuwsgierig. Een boze of verdrietige bui op een dag hoort er net zo goed bij. Ze geeft daar ook logischerwijs op haar eigen manier uiting aan zonder na te denken of dat gedrag wel gepast is, puur en eerlijk. Ze kan aangeven dat ze zich verdrietig voelt als haar knuffelkonijn zoek is, maar er zijn momenten dat ze iets wil uitdrukken waar ze nog geen woorden voor heeft en soms weet Ashley niet of ze nu boos is, of bang, of eigenlijk heel verdrietig.

De emotie aanwijzen op de emotieposter

Deze emotieposter helpt om over emoties te praten, emoties te uiten en emoties te herkennen. Door de verschillende gezichtjes te bekijken en aan te wijzen, kan de emotie benoemd worden, zelfs als het even niet lukt om uit te leggen wat er aan de hand is.

De emoties op de poster laten de ‘basisgevoelens’ (boos, blij, bedroefd en bang) zien samen met enkele ‘aanvullende gevoelens’ (zoals ‘lekker gek doen’ en een algemenere ‘ik weet het even niet’). Dit zijn herkenbare emoties en ze vormen de basis voor een gesprekje over allerlei schakeringen in die basisemoties, zoals enthousiast, eenzaam, trots, verlegen.

Op zoek naar woorden

Samen met het meisje kan er in een specifieke situatie op zoek worden gegaan naar woorden die aangeven hoe ze zich voelt of wat ze nodig heeft. Dat is fijn, want het juiste woord bij een gevoel plaatsen geeft ontspanning. In algemene zin kan de emotieposter aanleiding vormen om te praten over gevoelens. Hoe voelt het als je boos bent? Wat doe je dan? Waar in je lijf voel je het als je verdrietig bent? Waar word jij verdrietig van? Hoe kijk je als je blij bent?

Ik mag mezelf laten zien

De emotieposter is niet alleen vrolijk voor op de kinderkamer en leuk om naar te kijken, de speelse interactie die op gang komt door middel van de poster, is een bron van leren. Het draagt bij aan het ontwikkelen van zelfreflectie en aan het vertrouwen dat je jezelf mag laten zien, hoe je je ook voelt en dat het fijn is om gevoelens te delen.

Wil je ook zo’n persoonlijke emotieposter in lievelingskleuren laten maken met verschillende gezichtjes van een meisje of jongetje? Neem dan gerust contact op!

Services

Ontwerp poster
Tekst / gedicht
Aanleveren canvas